top of page

ORGANİK BARBUNYA FİLİZİ

Ekstra enerji için biçilmiş kaftan!

 

Barbunya filizi vitamin ve mineral içeriğiyle bizim ağır toplarımızdan. Sen de sofranda baş köşeye davet et kendisini. Ne zaman efor gerektiren bir işimiz olsa ondan yiyoruz. Güç, kuvvet veriyor. İnsanın saygı duruşunda bulunası geliyor.

 

Kışın C vitaminine ihtiyaç duyduğunda da aklına barbunya filizi gelsin. Şaşırtıcı ama gerçek. Limondaki kadar C vitamini var içinde!

 

 

Barbunya filizini çiğ yemek pek mümkün değil.

En ideali buharda 10-15 dakika haşlamak. Sonra istersen salatasını yap, istersen çorbalara ekle.

 

Haşlamak istemezsen yemeğin harcını hazırla yani soğanı kavur, domatesini, yeşil biberini koyup biraz pişir, en son barbunya filizlerini ekle bir 10-15 dakika pişir.

Tatlılarda da kullanabilirsin!

Nasıl yiyelim?

İçinden ne geliyor?

Besin değerleri

Barbunya filizlerinin 100 gramında 99 kalori, 10 gram protein, 15 gram karbonhidrat var. Şeker, yağ, kolestrol, sodyum yok. Üstelik %90.7’si su, glisemik endeksi de 3, çok çok düşük.

 

100 gram barbunya filizinde günlük ihtiyacımızı karşılayan başlıca vitamin ve minerallere bir bakalım:

 

C vitamini            %65

 

B1 vitamini          %25

 

B2 vitamini         %15

 

B3 vitamini         %15

 

Folik asit             %15

 

Manganez          %9

 

Bakır                   %8

 

Demir                  %5

Sağlığımıza faydası

  • Güç kaynağı: Yavaş kana karışan kompleks karbonhidratlar sağlamanın yanı sıra, barbunya filizleri demir depolarımızı yenileyerek enerjimizi yükseltiyor. Filizlerin bir artısı kırmızı etten farklı olarak daha düşük kalorili ve neredeyse yağsız olmaları. Demir, oksijeni akciğerlerden tüm vücut hücrelerine taşıyan hemoglobinin ayrılmaz bir bileşeni. Aynı zamanda enerji üretimi ve metabolizma için önemli. Eğer hamileysen ya da bebek emziriyorsan demir seviyenin yüksek olmasına dikkat etmende fayda var. Aynı zamanda çocukların ve ergenlerin de demir ihtiyaçları da daha yüksek oluyor. Ayrıca hemoglobinin sentezi bakıra dayanıyor. Bakır olmadan demir, kırmızı kan hücrelerinde düzgün şekilde kullanılamıyor. Neyse ki, doğa, barbunya filizi ile bu mineralleri bize bir arada sunmuş.

 

  • Sülfitlere karşı korur: Barbunya filizleri iz element olan molibden açısından iyi bir kaynak olduğu için sülfitlerin zehirli etkisini yok ediyor. Sülfitler bir tür koruyucu ve hazır gıdalara konuluyor. Çaylar, deniz ürünleri, reçeller, jöleler, kurutulmuş meyveler, meyve suları, konserveler, dondurulmuş patates ve çorba karışımları, bira ve şarap... Maalesef birçok restoranın salata barında da yüksek düzeyde sülfit kullanılıyor. Sülfitler göğüste sıkışma, kurdeşen, karında kramp, ishal, kan basıncı düşmesi, başta yanma hissi, halsizlik, nabız hızlanması gibi sağlık problemlerine neden oluyor. Ayrıca astımlılarda astım atağını tetikleyebiliyor. O yüzden aslında en iyisi böyle gıdalar tüketmemek. Tüketiyorsan da en iyi çare barbunya filizi yemek. 

 

  • Hafızamızı güçlendirir: Barbunya filizindeki B1 vitamini (Thiamin), enerji üretimi için gerekli enzimatik reaksiyonlara katkı sağlıyor. Aynı zamanda beyin hücreleri ve bilişsel fonksiyonları için kritik öneme sahip. Çünkü B1, asetilkolin sentezi için gerekli. Asetilkolin merkezi sinir sisteminde yer alan bir kimyasal iletici ve hafıza için önemli. Bu ileticinin eksikliği yaşa bağlı zihinsel fonsiyonlarının azalmasına ve Alzheimer’a yol açıyor. (Araştırmalarda Alzheimer hastalarında klinik olarak asetilkolin seviyeleri düşük olduğu görülmüş.)

 

  • Kan şekerimizi dengeler: Sindirim sistemi ve kalp üzerindeki yararlı etkilerine ek olarak, barbunya filizinde bulunan diyet lif, kan şekeri düzeyini dengelemeye yardımcı olur.

Şarkısı

Barbunya filizlerine bakınca gözümüzde

Louis Armstrong canlanıyor. Bariton bir ses…

Buğulu ve kalın sesiyle şarkı okuyor.

“What a Wonderful World”ü seçtik filizlerimize.

 

Gerçekten de dünya şahane!

bottom of page