ORGANİK KARABUĞDAY FİLİZİ
Yiyebileceğin en muhteşem meyve!
Evet yanlış okumadın karabuğday aslında tahıl değil meyve. Hepimiz onu adında buğday geçtiği için ve o şekilde yediğimiz için tahıl sanıyoruz ama işin aslı öyle değil! Ravent (Işgın) ve kuzukulağı ile yakından akrabalığı olan bir meyve kendisi.
Bu üçgen vücutlu herkülümüz dünya üzerinde görebileceğin en sağlıklı ve “tam besin” denilen nimetlerden. Filizlendirdiğimiz için canlandırıcı enzimlerle, sağlığımız için gerekli vitamin ve minerallerle dolup taşıyor. Süper alkali bir gıda.
Nasıl yiyelim?
Karabuğday filizinin yemiş gibi bir tadı var. Dolgun, doyurucu ve yumuşak.
Tatlılarda harikalar yaratıyor!
Ayrıca hafif tatlımsı lezzetiyle karabuğday filizleri harika bir kahvaltı gevreği seçeneği sunuyor. Bir kaseye istediğin kadar filizlerden koyun. Biraz badem sütü (biz inek sütü yerine kuruyemişlerden yapılan sütleri tercih ediyoruz. Fındık, badem, ceviz sütü gibi), üzerine kuruyemişler ve taze meyveler…İşte şampiyonların kahvaltısı!
Filizleri yine çorbalara, salatalara katabilir, buharda çok kısa -1 dakika kadar- pişirebilirsin. Granolalarda kullanabilirsin.
Besin değerleri
Karabuğday filizlerinin 100 gramında 158 kalori, 7 gram protein, 32 gram karbonhidrat, 5 gram şeker var. Yağ, kolestrol, sodyum yok.
Üstelik %45’i su, glisemik endeksi de 23, yani gayet düşük.
100 gram karabuğday filizinde günlük ihtiyacımızı karşılayan başlıca vitamin ve mineraller:
İçinden ne geliyor?
B1 vitamini %15
B2 %9
B3 %15
B6 %16
Selenyum %61
Demir %12
Magnezyum %20
Fosfor %20
Çinko %11
Bakır %13
-
Sıfır glüten: Karabuğday filizleri glüten içermedikleri için gıda hassasiyeti olanlar tarafından bile iyi tolere edilebiliyorlar.
-
Protein kaynağı: Karabuğday filizi vücudumuzun üretemediği sekiz temel amino asit içeriyor, o yüzden mükemmel bir protein kaynağı. Bu amino asitler sayesinde filizler ayrıca diyabet hastaları, şekerli karbonhidratları diyetlerinden çıkarmak ve kan şekeri düzeylerini dengelemek isteyenler için mükemmel bir yiyecek haline dönüşüyor.
-
Sindirimi kolay: Filizlendirme süreci karabuğday tohumunun içindeki yaşam gücü potansiyelini açığa çıkardığı için onu hazmı daha kolay hale getiriyor.
-
Toksinlerden arındırır: Hem tohum hem de filiz olarak karabuğday alkali bir gıda. Vücudu temizliyor, detoks etkisi yapıyor. Bu şifalı gıda aynı zamanda lesitin içerir. Bu da onu kolestrolü dengeleme konusunda çok iyi bir yiyecek yapar. Çünkü lesitin toksinleri nötralize eder ve karaciğerin yükünü azaltarak lenfatik sistemi arındırır.
-
Kalbimizi korumaya yardımcı: Karabuğday filizlerinde değerli bir flavanoid olan rutin bolca bulunuyor. Rutin, kılcal damarların duvarlarını güçlendiriyor. Kan dolaşımına yardımcı olduğu da biliniyor. Dolayısıyla varisleri veya damar sertliği olan insanlar için süper bir besindir.
-
Serbest radikallere karşı: Filizlerde yüksek oranda selenyum minerali var. Selenyum antioksidan olarak çalışıyor ve hücre yapısına zarar veren serbest radikallere karşı koruma sağlıyor.
-
Beynimizi güçlendirir: Beynimizin % 28’i aslında lesitinden oluşuyor. Lesitin, beyini daha çevik ve net düşünebilen bir hale getiriyor. Araştırmalar düzenli olarak lesitin bakımından zengin gıdalar tüketildiğinde anksiyete, depresyon, düşüncelerde bulanıklık, zihinsel yorgunluğu önlediğini göstermiş. Filizlenmiş kara buğday da yüksek oranda lesitin içeriyor ve literatürde beyni güçlendiren süper bir gıda olarak geçiyor.
-
Güçlü kemikler: Karabuğday bitki bazlı kalsiyum için güzel bir kaynak. İçindeki bor, osteoporoza karşı önemli bir koruyucu etki sağlayarak, kemiklerin sertleşmesine yardımcı oluyor.
-
Kansızlığa birebir: Karabuğday filizinde demir yüksek olduğu için aynı zamanda iyi bir kan yapıcı.
Sağlığımıza faydası
Şarkısı
Bu kadar şahane bir filizi sevmeyeceğiz de ne yapacağız? diye düşündük ve ona Beatles’dan "Love Me Do" şarkısını seçtik.
Love me do derken başını bir sağa bir sola sallamayı unutma :)