top of page
  • Yazarın fotoğrafıgokceayca

Alkali sote

Malum uzun bir süredir hemen hemen bütün beslenme uzmanları, alkali beslenmeden bahsediyor.

Etrafımız asidik gıdalarla öylesine çevrili ki sağlıklı, doğal ve de alkali beslenmek ekstra efor gerektirebiliyor. Hayatın hızına ayak uydurmaya çalışırken yine de kendimize ve ailemize özen göstermeye değer.

Asidik gıdalar maalesef bizi yıpratıyor, kronik yorgunluğa, hastalıklara sebep oluyorlar.

Bundan yaklaşık 9-10 yıl önce ajansta reklam yazarı olarak çalışırken sürekli yorgundum, gün içinde uykum geliyordu, bir türlü kendimi dinç hisssetmiyor ve berrak bir zihne sahip olamıyordum.

Önce yediklerime baktım, ekmek, makarna gibi karbonhidratları, çay ve kahveyi bıraktım, yediğim sebze miktarını arttırdım, aikidoya başladım. 21 gün boyunca her gün ısırgan otu çayı içtim, sonrasında bitki çaylarına ağırlık verdim. Bağışıklık sistemimi güçlendirmek için balık yağı içmeye başladım.

Bir ayın sonunda kendimi çok daha canlı hissediyordum, enerjim tüm gün kesintisiz sürüyordu.

Seçtiğim yiyeceklerle hem bedenimi hem de ruhumu şifalandırabileceğimi o zaman anladım.

Filizler de böyle yiyeceklerden. Bir kere maş fasulyesi filizinden karabuğday filizine kadar hepsi alkali.

Bizi içten beslerken, kilo dengemizi korumaya, stresle başa çıkmamıza, yaşamsal enerjimizi düzenlemeye, toksinlerden arınmamıza, cildimizin gençleşmesine, kan şekerimizi dengelemeye, bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye, hücrelerimiz sağlıklı büyümesine yardımcı oluyorlar. O yüzden Mikro Herküller :)

Filizler aynı zamanda bitkisel protein kaynağı, özellikle nohut, bezelye ve yeşil mercimek filizinde yüksek protein var. Bu aralar hayvansal proteinin zararları hakkında yazılar okuyorum. Et ve yumurta zengin protein içerse de aslında asidik yiyeceklerden. Ben ikisinden de yiyorum ama yanlarında filizlerden yaptığım salatalarla birlikte. Limonlu su da çok işe yarıyor. Aslında iş, asit-alkali dengesini iyi kurmakta yatıyor.

%80 alkali, %20 asidik beslenince kendimizi kıtlık bilincine sokup terazinin asidik tarafına çok da kaymamış oluyoruz. Bununla ilgili "Lezzetle Barış" adı altında bir kampanya yapmak istiyorum. Çünkü bence "suçluluk" düşüncesi gıdalarla olan ilişkimizi asidik hale getiriyor. Detaylarını ilerde sizinle paylaşacağım.

Alkali beslenmeden bahsetmişken ona yakışır bir tarif paylaşmak istedim.

Dilediğiniz Mikro Herkül'ü kullanabilirsiniz. Ben yeşil mercimek filizi ve kinoa filizi kullandım. Kinoa filizini de çok yakında Doğaçlama'da bulabileceksiniz, hem de organik olarak!

Filizlerin lezzetini önce kendi üzerimde test ediyorum sizin için :)

Küp küp doğradığınız bir soğan ve bir kapya biberi, tavaya koyup zeytinyağında hafifçe soteleyin, üzerine istediğiniz kadar yeşil mercimek filizi ekleyin, yaklaşık 15 dakika kadar soteleyin.

Ardından kinoa filizini ya da önceden haşladığınız kinoayı ilave edin.

Bir 5 dakika daha pişirin ya da tadı istediğiniz yumuşaklığa gelince altını kapatın.

Şifa olsun!

180 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page